Published On: mar, Mai 25th, 2010

16 detinuti minori au devenit actori de ocazie

Share This
Tags

Maine, 26 mai 2010 la ora 1200 , un grup de 16 persoane private de libertate din Penitenciarul de Minori şi Tineri Tichileşti vor susţine o reprezentaţie de Teatru Forum, în sala de festivităţi a Liceului de Marină din municipiul Galaţi pentru elevii acestui grup şcolar. Spectacolul interactiv de teatru, parte a proiectului E.X.I.T.,  a fost pregătit timp de mai multe săptămâni de o echipă formată din prof. Gerbăluţă Gabriel şi Mihaela Petrescu – formatori din comunitate şi Moşescu Iulian şi Dincă Ionel -  educatori, formatori din penitenciar .

Asociaţia A.R.T. Fusion şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor implementează in perioada ianuarie –octombrie 2010 proiectul EXIT II care îşi propune să furnizeze servicii de educaţie non-formală tinerilor aflaţi în centre de detenţie în vederea dezvoltării de abilităţii de viaţă necesare reintegrării acestora în societate.

Proiectul se adresează tinerilor aflaţi în centre de reeducare dar şi lucrătorilor de tineret care lucrează cu tinerii cu nevoi speciale. Acest proiect doreşte să înlăture cauzele pentru care un tânăr ajunge în detenţie şi îl împiedică pe parcursul vieţii să dezvolte abilităţi de viaţă necesare pentru o integrarea armonioasă în societate, prin urmare, acest proiect doreşte să suplinească şi să acopere acest deficit de abilităţi de viaţă capacitând tinerii din grupul ţintă să se integreze în societate.

E.X.I.T. II se  desfăşura la nivel naţional şi implica un număr de 3 centre de reeducare si 3 penitenciare de minori si tineri coordonate de Administraţia Naţională a Penitenciarelor din : Craiova, Tichileşti, Tg. Ocna, Buziaş, Găieşti şi Târgu Mureş.

Prin proiect s-a creat o echipă de 24 de formatori din comunitate dar şi personal din centrele de reeducare cu competenţe în livrarea şi coordonarea de activităţi non-formale specifice Teatrului Forum (Teatrul Celor Opresaţi). Aceştia au organizat ateliere de de teatru forum pentru 120 de tineri privaţi de libertate pentru a facilita dezvoltarea de competente precum: lucru în echipa, gândire critica, creativitatea, adaptabilitate, comunicarea, folosind metoda Teatrului Celor Opresaţi ( Teatru Forum). In perioada următoare vor avea loc 12 reprezentaţii de Teatru Forum în comunităţile de acţiune, iar la sfârşitul proiectului, organizaţii din Romania implicate în servicii şi programe educaţionale pentru tineri dezavantajaţi vor beneficia de un curriculum educaţional pe metoda Teatru Forum, de un ghid de bune practici şi de un film documentar despre cum se foloseşte metoda cu tineri din centre de reeducare.

Asociaţia A.R.T. Fusion şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor îşi vor dezvolta şi creşte astfel capacitatea de a oferii servicii de educaţie non-formală de lungă durată atât pentru profesioniştii din cadrul organizaţiei, pentru personalul din centrele de detenţie, pentru tinerii aflaţi în centre, precum şi pentru alte organizaţii care lucrează cu tinerii dezavantajaţi- folosind metoda  – Teatru Forum sau Teatrul celor Opresaţi. Teatru Forum este o metodă dezvoltată de Augusto Boal în anii 60, la început în Brazilia şi apoi în Europa, ce foloseşte teatru ca limbaj de comunicare oferind o cale prin care tinerii îşi explorează nevoile şi posibilele soluţii, jucând situaţii de opresiune aşa cum le simt şi le trăiesc. ”Teatru Forum este un proces de a gândi împreună”, spune Augusto Boal.  Teatru Forum este un spectacol interactiv de teatru în care audienţa este invitată să-şi demonstreze ideile privind alegerile pe care le facem, corecte sau greşite. Interactivitatea acestui gen de teatru este dată de privilegiile acordate audienţei; cu ajutorul Jokerului (moderator) spectatorii urca pe scenă, înlocuiesc personajele şi încearcă să rezolve o situaţie inspirată din realitate. Formare tinerilor deţinuţi printr-o metoda specifica artei participative precum Teatru Forum contribuie în mod semnificativ la reintegrarea acestora după terminarea detenţiei, iar un astfel de proces nu poate fi realizat decât printr-o interacţiune dinamică între deţinuţi şi membrii societăţii.

Comentarii

comentariu

About the Author

-