Published On: mie, Mai 19th, 2010

“Triunghiul setei”

Share This
Tags

Trei localitati din Braila formeaza un nefericit si neverosimil pentru zilele noastre “Triunghi al setei”. ~n judetul Braila, ca sa “dai de apa” trebuie sa sapi o fintina cu adincimi cuprinse intre jumatate de metru si zece metri. Blestemul setei pare sa-i fi lovit insa pe oamenii care traiesc in localitatile Scortaru Nou, Sihleanu si Pitulati. Aici, ca sa gasesti apa ai nevoie sa sapi la o adincime de 110-130 de metri! Chiar si asa, apa nu este prea buna, nici o fintina din cele trei sate neavind avizul autoritatilor.

Peste 1.000 de oameni sufera de sete

~nainte de 1989, singura sursa de apa a celor trei asezari se afla in satul Sihleanu. Aici, apa era adusa de la adincimea de 130 de metri si urcata intr-un balon de metal aflat la 15 metri de sol pentru a se imprastia apoi printr-o retea de tevi in cele trei localitati. Din cauza saraciei, oamenii nu si-au putut plati la timp taxele catre Primarie, care, la rindul ei, nu a platit catre furnizorul de electricitate. De aceea, in urma cu trei-patru ani, sistemul mai mult nu functiona. Astazi este mort!

Pentru a aduce apa in sate, primarul Gheorghe Chivereanu(PNL) a pus la punct la punct scoaterea apei cu o motopompa din putul de la Sihleanu si umplerea unor bazine din care, prin cadere libera, apa sa ajunga in gospodarii. Noua metoda abia reuseste sa umezeasca tevile a cel mult 15 la suta din gospodariile celor peste 1.300 de suflete care traiesc in “Triunghiul setei”. “La ora aceasta nu pot face mai mult. Sistemul este vechi, iar peste 80 la suta dintre tevile de alimentare catre casele oamenilor sint colmatate si, prin urmare, trebuie schimbate. Avem doar trei fintini in toata comuna, dar apa din ele nu poate fi declarata potabila, nu a abtinut niciodata vreun aviz. Ne riscam viata bind apa din ele, dar nu avem ce face! De 30 de ani nu a bagat nimeni un ban in alimentarea cu apa a comunei, iar acum ne zbatem cu un proiect SAPARD pentru care avem studiu de fezabilitate in regula, dar am inteles ca nu mai sint bani si pentru noi. Daca nu obtinem banii pentru proiect, vom incerca sa ne descurcam cum putem. Vrem sa cheltuim anul acesta un miliard de lei, dar aceasta suma este mult prea mica pentru a rezolva problema. Nici bani nu avem de unde sa stringem, in comuna 80 la suta dintre oameni fiind pensionari, majoritatea de la CAP, cu pensii de un milion de lei. {i cind te gindesti ce de bani ni se promiteau in campania electorala a parlamentarilor”, spune cu naduf primarul Chivereanu.

Apa minerala costa mai mult decit laptele

O sansa ar fi fost riul Buzau, care trece prin apropiere, dar apa este atit de poluata incit oamenii o strecoara prin malai si o fierb inainte de a adapa animalele. Astfel, butoaiele carate cu caruta au inlocuit robinetele din ograzile celor trei sate. “Si caratul butoaielor este o problema. Oamenii sint batrini, nu mai pot incarca butoaie cu apa in caruta. Abia daca se pot misca prin ograda, daramite sa umple cu galetiIe butoaiele si sa le duca acasa”, spune Chivereanu.

Cit despre apa minerala, oamenilor nici nu le trece prin cap sa o cumpere de la cele doua circiumi aflate in comuna, altfel, singurele investitii private din sat, cu exceptia celor doua asociatii agricole, dupa cum spune primarul. “Maica, sa bem apa de la sticla?! Costa mai mult decit laptele de la animale pe care-l dam la achizitii! Nu putem cumpara, ca sintem oameni saraci”, spune o batrinica rugindu-ne sa le spunem celor care le-au promis in campania electorala ca ei inca mor de sete!

Imagini idilice pe internet

Preocupate mai mult de imagine decit de rezolvarea problemelor oamenilor care mor de sete, autoritatile judetene prezinta imagini care nu te pot duce cu gindul ca, astazi, pot exista oameni chinuiti de lipsa apei potabile. Pe portalul judetului Braila, cu care presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Bunea Stancu, s-a laudat la ultimile alegeri din cadrul PSD, se afla un album foto cu imagini din comuna Scortaru. In una dintre ele ne este prezentata Primaria din Scortaru Nou, in fata careia troneaza un post telefonic, dovada a dezvoltarii comunei, iar in cea de-a doua apare sala de sedinte, cu mobilier nou si cu un automat de apa microbiologic pura!

Comentarii

comentariu

About the Author

-