Published On: mar, Apr 13th, 2010

Zilele Scolii “Fanus Neagu”, sub semnul tolerantei etnice si confesionale

Share This
Tags

Prima zi a activitatilor prin care elevii si cadrele didactice Scolii “Fanus Neagu” cinstesc numele scriitorului si implinirea a 78 de ani de la nasterea acestuia a debutat printr-un parteneriat creat de directorii a doua scoli, respectiv institutia de invatamant organizatoare si Scoala “C. S. Aldea”. In acest sens, s-a derulat proiectul „Zidul tolerantei – ecouri ale Holocaustului”, avand drept scop promovarea valorile educative care stau la baza tolerantei etnice si confesionale.
Legatura dintre opera lui Fanus Neagu si toleranta etnica a fost facuta de prof. Emilia Meirosu, directorul :colii “Fanus Neagu”, care a spus ca „dragostea de Braila a lui Fanus Neagu se vede in opera sa ce surprinde conglomeratul acestui oras cosmopolit. Divesitatea fascinanta de profile umane regasite in opera scriitorului umple sufletele de intelegere, pace si prietenie. Acesta sunt cuvintele prin sensul carora vreau sa definesc activitatea de astazi. Prietenia dintre etniile acestui miracol dunarean ce a fost, si sper din tot sufletul, sa mai fie Braila. Prietenia care ne leaga prin scrisul si intelegerea acestui pamânt de metafora fanusiana. Fanus Neagu este inainte de toate spiritul reverberant al Dunarii, al Baraganului de altadata”. Mai apoi, prof. Stefan Aftodor a realizat o prezentare a etniei evreilor si a prezentei lor in acest oras. Rolul deosebit pe care l-a avut Comunitatea evreilor in dezvoltarea economica a orasului Braila a fost evidentiat de presedintele Comunitatii, David Iancu Segal care a evidentiat importanta tolerantei intre oamenii.
La randul sau, Adriana Dumitrescu, profesor de istorie si specialist in tema Holocaustului a sustinut comunicarea cu tema „Problematica Holocaustului in România” si a prezentat impreuna cu elevii de la scoala „C. S. Aldea” un  film dedicat  unei eroine evreice, Hanah Zeles. Momentul artistic emotionant cu melodii interpretate in limba ebraica a fost completat si de reprezentarea grafica a temei, prin stradania profesorului de educatie plastica Mariana Tanase, dar si a elevilor de la scoala „Fanus Neagu”. Acestia au realizat tricouri cu motive decorative imprumutate din istoria holocaustului, tatuaje lavabile life si o expozitie colectiva cu titlul “Primavara, primavara…”. Picturile expuse au fost create intr-o tehnica deosebita prin care elevii au evidentiat jocuri de culoare, lumina si umbra. Activitatile vor continua toata saptamana, si vor fi implicati toti elevii pentru a-l cinsti pe maestrul metaforei iubirii de oameni si de Braila.

Comentarii

comentariu

About the Author

-