Published On: Soare, Apr 25th, 2010

SURSA DE TIGARI A CONTRABANDISTILOR BRAILENI A CAZUT IN PLASA SRI, DIICOT SI POLITIEI DE FRONTIERA

Share This
Tags

“GRINDU” – Operatiune de succes pentru distrugerea unei retele de contrabanda cu tigari * reteaua a adus un prejudiciu de 10 miliarde de lei * unul dintre contrabandisti a fost soferul personal al unui cunoscut interlop brailean * infractorii se contrazic intre ei * arestarile continua

Politistii de frontiera din cadrul I.J.P.F. Galati – Biroul Combaterea Infractionalitatii Transfrontaliere si Detasamentul de Sprijin Operativ – si IJPF Tulcea – S.P.F. Isaccea, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Galati, cu sprijinul SRI – directia judeteana Galati, au anihilat o retea de contrabanda cu tigari provenite din Republica Moldova, care actiona la nivelul judetelor Galati si Tulcea.

Pe parcursul a patru luni, politistii de frontiera galateni au derulat o ampla operatiune pentru documentarea activitatii infractionale a retelei si strangerea de probe – intitulata Operatiunea “Grindu”;

In noaptea de 07/08 aprilie 2010, politistii de frontiera sprijiniti de autoritatile implicate, au realizat un flagrant in apropierea frontierei, in zona de responsabilitate a Sectorului P.F. Galati, la gura de varsare a raului Prut in Dunare, ocazie cu care au fost depistati doi cetateni romani domiciliati in jud. Tulcea care transportau cu o barca cantitatea de 18.500 pachete de tigari de provenienta R. Moldova;

Din grupare fac parte 11 barbati – cetateni romani cu varste cuprinse intre 21 si 40 ani – noua dintre acestia primind din partea Tribunalului Galati, la propunerea procurorilor DIICOT, mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile, iar doi sunt cercetati in stare de libertate cu obligatia de a nu parasi localitatea de domiciliu, in cauza fiind audiate si alte persoane care se presupune ca ar face parte din retea.

Politistii de frontiera au mai stabilit ca gruparea infractionala a introdus ilegal în Romania din R. Moldova, incepand cu data de 19.01.2010, cantitatea totală de 144.100 pachete ţigări, prejudiciul total cauzat bugetului de stat fiind aproximativ de 1.300.048 lei, persoanele urmand sa fie cercetate sub aspectul savarsirii infractiunilor de constituire sau aderare la un grup infractional organizat, contrabanda, instigare la contrabanda, complicitate la contrabanda si trecere ilegala a frontierei de stat;

Investigatiile

In cursul lunii ianuarie 2010, politistii de frontiera au intrat in posesia unor informatii conform carora in zona de competenta actioneaza o retea de contrabanda cu tigari provenite din R. Moldova.

Astfel, sub coordonarea procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Galati şi cu sprijinul SRI – direcţia judeţeana Galati, au fost demarate acţiunile specifice pentru probarea întregii activităţi infracţionale.

Investigatiile s-au derulat pe parcursul a patru luni de zile, astfel, a rezultat faptul că reţeaua este formata din 11 cetăţeni romani, cu varste cuprinse intre 21 si 40 ani, 10 dintre acestia avand domiciliul in jud. Tulcea.

Pentru probarea intregii activitati infractionale si identificarea tuturor membrilor retelei, politistii de frontiera au monitorizat mai multe transporturi ilegale de tigari, care erau introduse in tara, din R. Moldova, pe fluviul Dunarea, cu ajutorul unor barci pneumatice si care apoi au fost depozitate in loc. Grindu, jud. Tulcea.

In cadrul flagrantului organizat au fost descoperiti doi tulceni, T. Marian si P. Ionut, de 24 si respectiv 26 ani, care transportau cantitatea de 18.750 pachete cu tigari pe fluviul Dunarea, cu ajutorul unei barci cu motor.

In urma primelor cercetari s-a stabilit ca cele doua persoane au actionat in colaborare cu C. Gheorghita, B. Florin Iulian, B. Romica Ciprian, toti domiciliati in jud. Tulcea, si B. Marian, din jud. Galati, cu varste cuprinse intre 23 si 40 ani, ulterior fiind extinse cercetarile asupra altor persoane.

In urma verificarilor, s-a ajuns la concluzia ca din grupare mai fac parte C. Ion, de 21 de ani, C. Sandel, de 25 de ani, T. Paraschiv, de 27 de ani, T. Sandel, de 31 ani si M. Sterica Petrica, de 30 de ani, toti domiciliati in localitatea Grindu, jud. Tulcea, care aveau diferite roluri in cadrul gruparii.

Modul de actiune al retelei

Investigatiile au scos in evidenta faptul ca aceasta grupare infractionala era foarte bine organizata, modalitatea de actiune fiind urmatoarea: tigarile de contrabanda erau procurate de persoane din R. Moldova care le livrau cetatenilor romani pe malul fluviului Dunarea, la gura de varsare a raului Prut in Dunare; dupa ce erau incarcate in diferite ambarcatiuni, tigarile erau transportate si descarcate pe malul romanesc al Dunarii de catre persoane domiciliate in loc. Grindu, jud. Tulcea si depozitate in diferite locatii din aceasta localitate, ulterior fiind comercializate pe piata neagra din judetele Galati si Tulcea.

Flagrantul

Intr-o actiune concertata, sub coordonarea directa a procurorilor D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Galati, politistii de frontiera galateni, sprijiniti de lucratori din cadrul Detasamentului de Sprijin Operativ al IJPF Galati si lucratori ai Sectorului P.F. Isaccea, au actionat si realizat un flagrant in apropierea frontierei, in zona de responsabilitate a Sectorului P.F. Galati, la gura de varsare a raului Prut in Dunare, in dreptul Milei Marine 73.

Cu aceasta ocazie, a fost descoperita asupra a doi cetateni romani domiciliati in jud. Tulcea, cantitatea de 18.750 pachete de tigari, marca “Plugarul”, cu timbru R. Moldova, in valoare de aproximativ 40.000 lei, pe care acestia o transportau cu ajutorul unei ambarcatiuni cu motor atasat, de la gura de varsare a raului Prut catre loc. Grindu, jud. Tulcea.

Retinerile

In prezent, sub directa coordonare a procurorilor D.I.I.C.O.T., Serviciul Teritorial Galati, politistii de frontiera efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de “constituirea sau aderarea la un grup infractional organizat”, “contrabanda” , “complicitate la contrabanda”, “instigare la contrabanda” si “trecere ilegala a frontierei de stat”, fapte prevazute si pedepsite de legislatia in vigoare.

Politistii de frontiera au mai stabilit ca gruparea infractionala a introdus ilegal în Romania din R.Moldova, incepand cu data de 19.01.2010, cantitatea totală de 144.100 pachete ţigări, prejudiciul total cauzat bugetului de stat fiind aproximativ de 1.300.084 lei. Au fost audiate mai multe persoane, noua dintre acestea fiind retinute pe baza de ordonanta de catre procurorii D.I.I.C.O.T. Serviciul Teritorial Galati, si au fost prezentate Tribunalului Galati, unde au primit mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile, iar doua persoane sunt cercetate in stare de libertate cu obligatia de a nu parasi localitatea de domiciliu.

Totodata, s-a procedat la ridicarea in vederea continuarii cercetarilor a intregii cantitati de tigari, iar pentru recuperarea prejudiciului s-a luat masura aplicarii sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale membrilor grupului infractional.

Politistii de frontiera galateni, sub coordonarea procurorilor DIICOT- Serviciul Teritorial Galati, continua cercetarile pentru stabilirea intregii activitati infractionale a acestui grup infractional. Surse informate au declarat pentru infobraila ca unul dintre contrabandisti a fost soferul unui cunoscut interlop brailean, iar marfa urma sa ajunga si pe pietele din Braila, mai ales in zona Vidin – Piata Mare. De asemenea, avem informatii ca infractorii dau declaratii contradictorii atunci cand vorbesc despre capii retelei de contrabanda existand posibilitatea ca ancheta sa releve mari surprize in privinta unor posibile “gulere albe” din spatele afacerii de contrabanda descoperita de IPJF cu sprijinul nemijlocit al SRI si DIICOT.

Comentarii

comentariu

About the Author

-