Published On: mar, Apr 6th, 2010

Posta redactiei – infobraila raspunde intrebarilor dumneavoastra

Share This
Tags

Incepand cu ziua de astazi, vom prezenta in cadrul acestei rubrici cateva din scrisorile primite la adresa www.infobraila.ro. Va multumim tuturor pentru mesajele trimise. Asteptam in continuare mesajle dumneavoastra la adresa noastra de email, infobraila@yahoo.com

Mai multi braileni au cerut precizari in legatura cu posibilitatea efectuarii unor controale financiare la asociatiile din care fac parte.

Potrivit legii privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, compartimentul de coordonare si control din cadrul Primariei poate efectua controale la asociatii din oficiu, sau la sesizarea unor locatari. De aceea, este necesar sa va adresati cu o sesizare Primariei, in care sa solicitati efectuarea acestui control si sa enumerati eventualele nemultumiri pe care le aveti. Tot potrivit legii, trebuie sa stiti ca persoanele din conducerea asociatiei trebuie sa va ofere informatii legate de datoriile pe care le aveti si situatia financiara a asociatiei. De fapt, in primul trimestru al fiecarui an trebuie organizate adunari generale in cadrul carora sa fie prezentate informatii legate de activitatea din asociatie. Mai mult, trebuie sa le reamintiti persoanelor din conducerea asociatiei ca ei nu sunt sefii locatarilor, ci doar persoane desemnate sa le reprezinte interesele. Tot adunarea generala este structura in care se stabilesc si salariile sau indemnizatiile celor din conducerea asociatiei.

Doamna Tudora Berechet ne-a rugat sa-i oferim informatii legate de pensionare. Dumneaei ne-a spus ca s-a nascut in decembrie 1954 si ca are o vechime in munca de peste 25 de ani, din care multi in grupa a doua.

O persoana nascuta in decembrie 1954 se va pensiona in noiembrie 2014, la varsta de 59 de ani si 11 luni. Conditia este aceea de a avea o vechime in campul muncii (stagiu complet de cotizare la bugetul asigurarilor sociale) de 29 ani si 10 luni, sau o vechime minima de 14 ani si 10 luni. Reducerea varstei de pensionare pentru mamele care au nascut si au crescut copii se acorda numai in conditiile in care acestea au un stagiu complet de cotizare prevazut de legislatia in vigoare. Trebuie sa va prezentati cu documentele care atesta vechimea in campul muncii la Casa Judeteana de Pensii, pentru a fi stabilita exact perioada in care ati lucrat la grupa a doua de munca, deoarece si pentru acest lucru se acorda o reducere a varstei de pensionare.

Domnul Victor Andriean ne-a solicitat precizari legate de valorificarea tichetelor CFR neutilizate.

Guvernul a anulat facilitatea destinata pensionarilor privind compensarea in bani a tichetelor de calatorie pe calea ferata neutilizate, hotarand ca articolul din legislatia actuala care stabileste aceasta facilitate sa fie abrogat. “Articolul 4 din OU 71/2004 privind acordarea unor facilitati familiilor de pensionari se abroga”, se arata intr-o ordonanta de urgenta aprobata de Guvern. Articolul respectiv stabilea ca, incepand cu anul 2008, pensionarii beneficiaza de o compensare in bani pentru tichetele de calatorie pe calea ferata neutilizate. Posibilitatea ca pensionarii sa beneficieze de bani in schimbul biletelor CFR neutilizate a fost reglementata de Guvern in 2004, drept suspendat ulterior pentru anii urmatori. Practic, aceasta facilitate nu a fost aplicata niciodata.

Domnul Iulian Negoita, din Ciocile, se intereseaza daca mama lui, Marioara Negoita, vaduva de razboi, cu varsta de 85 de ani, beneficiaza de scutire de la plata impozitului pe teren intravilan, extravilan si cladire.

Mama dumneavoastra beneficiaza de scutire de la plata impozitului pe casa, terenul intravilan si teren extravilan pana la cinci hectare. Pentru aceasta trebuie sa se prezinte la Primarie pentru a depune o cerere de scutire, la care sa anexeze copia dupa legitimatia de vaduva de veteran de razboi si copie dupa cartea de identitate.

Domnul Ioan Andrei ne-a rugat ca prin intermediul rubricii de fata sa oferim informatii care sa vina in sprijinul persoanelor care au diferite sume depuse la CEC inca din perioada comunista.

Persoanele care detin astfel de carnete, librete de economii, cum se numeau odinioara, trebuie sa se prezinte la sediul bancii. Brailenii trebuie sa aiba asupra lor carnetele. Libretul de economii este valabil, daca este emis de CEC. Persoanele isi pot recupera suma actualizata cu dobanzile la zi, dar trebuie tinut cont de faptul ca a intervenit denominarea.

Comentarii

comentariu

About the Author

-