Published On: sâm, Apr 10th, 2010

paNflet: Generalul Badalan simte c-are iar bulan

Share This
Tags

Generalul (in rezerva) Eugen Badalan,  vajnic luptator in birourile Armatei prin Bucuresti si deputat modest, infrant in bataliile politice, simte ca a venit momentul sa scoata capul din nisip, unde si-l bagase dupa ce a pierdut presedintia filialei locale PDL. Badalan, care a fost aruncat la infanterie, dupa ce s-a dat specialist de Geniu politic, isi pregateste o revenire spectaculoasa, cu surle si trambite. Pentru asta, si l-a luat ca aghiotant pe Piticul democrat, care oscileaza intre a fi social sau liberal, dupa cum e trendul momentului. Badalan, care, din motive care ne scapa, are impresia ca este mare om politic, vine la organizatia PDL Braila cu mutarea tactica in plic si recunoaste  deschis ca vrea sa le-o puna in mana colegilor care se afla temporar la conducere, mai ales Gianei Patrascu, pe care isi propune s-o conduca politicos, pe usa din dos, afara din sediu.

Mutarea surpriza, pe care generalul a anuntat-o deja de cateva saptamani, dar care nu s-a materializat inca in teren, este parasutarea unui macho man politic venit din Galati, capabil – zice Badalan- sa faca fata cu brio PSD-ului si sa conduca PDL-ul spre noi culmi de progres electoral si civilizatie administrativa. Macho-ul este Constatin Dumitriu, de care probabil n-ati auzit pana zilele acestea, dar care este imaginea-simbol a vigorii, puterii, masculinitatii si autoritatii politice, dupa cum va puteti convinge singuri din poza alaturata. Dumitriu, pe care deputatul Viorel Balcan il repudia si-l facea “venetic” inainte sa bata palma cu Badalan, a devenit, peste noapte – ca daca-l privesti pe intuneric, din fuga si din spate, chiar iti face o impresia buna – omul potrivit (pentru a fi condus de general si de Pitic) la locul potrivit  (in scaunul de presedinte PDL Braila). Generalul-cauciuc, cum ii spun dusmanii si unii colegi de partid, s-a angajat chiar sa-l aseze el insusi pe scaunul cu pricina si ca un adevarat vizionar, a anuntat public rezultatul alegerilor care vor avea loc peste cateva luni la PDL Braila, marele castigator fiind nimeni altul decat Constatin Dumitriu. Nu de alta, ne asigura Badalan, dar el, cand face o treaba mare si tare, o face pana la capat! Poate ca daca nu facea treaba mica la alegeri si nu era schimbat din functie, nu mai umbla astazi sa-si caute macho men ascultatori, carora sa le fie mentor intr-ale castigarii alegerilor…

Acum, Badalan o sa ne spuna ca, de fapt, nu a fost schimbat din functia de presedinte, ci s-a retras de bunavoie. Ma rog, daca acceptam sa o facem pe prostii, putem admite ca n-a fost gonit cu suturi in fund de pe terenul de lupta, dupa ce i s-a cerut sa-si prezinte demisia, ci a fost decizia sa personala, luata de bunavoie si nesilit de nimeni, de  a opera o retragere strategica, in vederea pregatirii unui contraatac.

Dupa cum vede cu ochiul liber orice soldat neinstruit, generalul Badalan nu se pricepe nici la politica, nici la Arta razboiului. Poate ca i-ar fi fost utila, in ambele domenii, o lectura a textelor lui Sun Tzu, care spune, printre altele, ca “Datoria generalului este de a fi tacut si de a asigura astfel profunzime in deliberare”.Nu e cazul lui Badalan! Sau “Profita de nepregatirea inamicului, deplasaza-te pe rute neasteptate si ataca-l acolo unde nu si-a luat precautii. Impotriva celor iscusiti in arta atacului, inamicul nu stie unde sa se apere”. Generalul nostru – de fapt , al lor, al PDL-istilor -, face exact pe dos: anunta in gura mare ce miscari are de gand sa faca, inclusiv “aranjarea” alegerilor interne. Daca tacea, filosof ramanea!

Numai ca orgoliul sau de comandant de osti care se joaca de-a razboiul in cazemata si lupta pana la unu – ca la ora doua trebuie sa ajunga la masa, la popota – nu-i permite sa accepte sa fie dat la o parte si incalecat de o femeie care nici macar n-are oua, decat in sfintele zile de Pasti. Daca n-ar fi un gentleman si n-ar fi vandut deja toate cauciucurile din dotare, Badalan i-ar fi legat unul de gat Gianei Patrascu si ar fi aruncat-o in Dunare, ca sa-si spele rusinea de a fi subordonat politic unei gospodine. Gospodina care, se plange marele general, a stat cu geana pe el si l-a gonit pana si din cuibusorul sau parlamentar de pe Calea Calarasilor, de-a ajuns sa umble venetic prin oras si sa ceara azil politic confratelui Viorel Balcan, la bojdeunca sa din Vidin! (Ioana d’Arc)

Comentarii

comentariu

About the Author

-