Published On: Soare, Apr 18th, 2010

Navomodelele copiilor braileni sunt pe locul I in ultimii 18 ani!

Share This
Tags

Talent, rabdare, atentie la detalii si multa sudoare. De asta dau dovada cei pest 120 de elevi ai cercului de navomodelism al Palatului Copiilor din Braila, care, de 18 ani, se dovedesc cei mai buni, la campionatele nationale de profil. Copiii lucreaza cu piese pe care si le confectioneaza singuri, in atelierul propriu , iar  uneori, este nevoie de circa 2000 de mici bucatele, care, asamblate, formeaza o macheta care respecta, pana la ultimul detaliu, o nava adevarata.
Elevii lucreaza dupa planuri originale, din santiere navale de renume si au copii fidele dupa vase care bat de zeci de ani marile si oceanele, dar si dupa vapoare moderne, care functioneaza cu energie solara. Sub indrumare specializata, mainile copiilor transforma lemnul, metalul sau plasticul  in nave de croaziera sau nave de  lupta miniaturale, care mai de care mai sofisticate.  Adevarate opera de arta, navele uimesc prin precizia  cu care sunt executate, prin finetea si acuratetea respectarii detaliilor si proportiilor. Componentele machetelor sunt facute, toate, in atelierul propriu, iar uneori, este vorba despre mii de piese a caror asamblare, pana la forma completa,  poate dura si un an de zile.
De zeci de ani, Mihail Taralunga este cunsocut ca fiind „taticul” inginerilor navalisti din Braila. Crescut langa Dunare, cu un tata care iubea barcile si pescuit,  nu se putea ca tanarul Mihail sa nu fie atras de navomodelism. Prima machetă a facut-o la 9 ani la cercul de profil al Casei Pionerilor. Pasionat de ambarcatiuni, Taralunga a renuntat la orice altceva pentru a deveni instructor la cercul unde a activat, copil fiind. Cei 46 de ani de experienta ca navomodelist sunt secretul succesului clubului sau de navomodele de la Palatul Copiilor, care 18 ani, monopolizeaza locul I la toate campionatele scolare. Elevii sai se mandresc cu faptul ca sunt detintorii absoluti ai locului I la cea mai grea clasa din campionat: machete cu radio comanda. La aceasta clasa, navomodelul trebuie sa fie copia fidela a unei nave existente si trebuie să navigheze perfect. Navele sunt prealizate dupa planurile unor vase originale, construite in santierele navale, sau altele, luate de pe internet. Creativitatea micutilor este pusa si la la incercare, insa, in constructia unor machete pe care le pun singuri pe plansa. Pentru ca ii pregateste pentru un viitor in care combustibilii fosili sunt folositi din ce in ce mai putin, instructorul isi provoaca ucenicii la constructia unor  nave care folosesc energie neconventionala, ca cea solara sau cea a vantului
Incununarea muncii copiilor este, insa, proba practica, atunci cand navele sunt date la apa. Viitorii lupi de mare exceleaza, acum, la contructia machetelor radiocomandate, iar si se mandresc cu un remorcher miniatural, capabil sa traga dupa el o barca adevarata, precum si cu o sageata care zboara pe apa cu peste 60km/h. Cei circa 120 de elevi inscrisi la cerc se pregatesc acum pentru campionatele de navomodelism de anul acesta. Si cum de ani de zile nu au obtinut decat doar premiul I, echipele de copii muncesc din greu, ca sa-si onoreze renumele .

Comentarii

comentariu

About the Author

-