Published On: mie, Apr 21st, 2010

GREVA GENERALA IN SCOLI

Share This
Tags

Bacalaureat cu amanare la Braila * Doi profesori de la Liceul “Ghe. M. Murgcoi” nu vor sa intre in greva! * Orele pierdute vor fi recuperate pe 23 si 30 aprilie

Asa cum primii v-am anuntat, astazi profesorii intra in greva generala, informatie confirmata chiar de catre presedintele sindicatului din invatamant “Gheorghe Caranica”,  Valeriu Partene. Actiunea de protest va fi insotita de o runda de negocieri cu reprezentanti ai Ministerului Educatiei, iar, daca revendicarile dascalilor privind modificarea Legii Invatamantului nu vor fi luate in seama, sindicalistii sunt hotarati sa inghete anul scolar si sa boicoteze examenele nationale. Una dintre cele mai importante nemultumiri ale dascalilor se refera la modul in care Guvernul trateaza hotararile judecatoresti emise in favoarea lor. Este vorba despre banii pe care cadrele didactice trebuie sa-i primeasca din urma si pe care Executivul vrea sa-i acorde in transe.

Un element de noutate il reprezinta solidaritatea manifestata de asociatiile de parinti care, potrivit lui Partene, “sunt alaturi de noi si si-au dat acordul pentru aceste actiuni”. Pana acum, profesorii au intampinat rezistenta din partea parintilor care, necunoscand situatia dascalilor, spuneau ca “nu le mai ajunge”.

Bacalaureat cu amanare la Braila

La Braila, examenul national de Bacalaureat se desfasoara in conditii normale cu exceptia zilei de astazi, cand este greva. Pe baza unei hotarari incheiate intre Inspectoratul Scolar Judetean si Sindicatul Invatamant Braila s-a stabilit ca proba abilitatilor digitale sa fie reprogramata pe 26 aprilie. Elevii nu vor veni la scoala, iar personalul didactic ramane in unitate. Concret, la nivelul judetului Braila, 572 de elevi vor astepta ziua de luni pentru a sustine evaluarea pe calculator, din cadrul examenului de Bacalaureat..

La nivel national, proba de evaluare a competentelor digitale din cadrul examenului de bacalaureat 2010 programata in data de 22 aprilie se va sustine in conditii normale in 750 centre din cele 886 in care urma sa se desfasoare. Conform centralizarii efectuate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, doar 136 de centre vor fi afectate de miscarile de protest anuntate de federatiile sindicale reprezentative din invatamant, in aceste cazuri proba urmand a fi reprogramata. Alte 40 de centre au solicitat inlocuirea cadrelor didactice care si-au anuntat neprezentarea, dar examinarea elevilor se va desfasura conform graficului initial.

In 10 judete (Buzau, Bistrita, Bihor, Calarasi, Dambovita, Ilfov, Mures, Neamt, Satu Mare si Valcea) evaluarea competentelor digitale a elevilor de clasa a XII-a nu va fi perturbata.

Doi profesori de la Liceul “Ghe. M. Murgcoi” nu vor sa intre in greva!

Formalitatile privind organizarea grevei de maine a profesorilor au fost duse la bun sfarsit, iar, astazi, scolile brailene au fost instiintate in legatura cu decizia luata la nivel de sindicat. Presedintele Sindicatului “Gheorghe Caranica”, Valeriu Partene, ne-a declarat ca “toate scolile sunt de acord sa faca greva. In afara de doua cadre didactice, ambele de la Colegiul National Murgoci, toti profesorii se vor afla in greva generala de avertisment”. Potrivit liderului sindical, dascalii se vor prezenta la scoala, unde vor primi informatii cu privire la eventualele negocieri intre sindicate si Guvern si vor dezbate probleme legate de legea educatiei.

Orele pierdute vor fi recuperate pe 23 si 30 aprilie

“Este o greva activa”, a explicat Partene. El a tinut sa dea, inca o data, asigurari, cum ca orele pierdute de elevi vor fi recuperate intre 23 si 30 aprilie, iar salariile grevistilor nu vor avea de suferit. Proba practica de competente digitale din cadrul examenului national de bacalaureat, care ar fi trebuit sa se desfasoare maine, a fost amanata pentru data de 26 aprilie. Cu toate acestea, elevii din anii terminali nu pot rasufla, inca, usurati, pentru ca sindicalistii sunt hotarati sa inghete anul scolar si, chiar, sa boicoteze examenele nationale, in cazul in care tratativele cu Executivul nu vor avea efect.

Comentarii

comentariu

About the Author

-