Published On: mie, Apr 14th, 2010

A salvat mii de vieti si acum asteapta sa moara!

Share This
Tags

La Braila, cand vine o ambulanta, se face remarcata. Masini moderne, unele mai noi, unele mai vechi, dar foarte bine ingrijite, dispun de echipamende moderne de sustinere a vietii si monitorizare a pacientilor transportati spre spitale. Din acest punct de vedere, judetul nostru sta destul de bine. Dar, sa fie toate salvarile Brailei la fel de frumos gatite si dotate?

Curtea Serviciului de Ambulanta Judetean ascumde, undeva, in spatele dubitelor lustruite, si o amintire a vremurilor cand mai bine te lua dricul decat ambulanta, vremuri, din fericire, apuse. Ca sa gasim vestigiul, am vorbit cu inginerul Viorel Perianu, omul care se ocupa de parcul auto al serviciului. Ne-a aratat o masina de teren mare, cu motor de trei litri, pe benzina, “cu suspensii adaptate si cu cinci viteze, ceea ce, la vremea respectiva, in 1998, era mare lucru”… de productie romaneasca. Batranul ARO, momentan cu trei cauciucuri din patru desumflate, isi astepta casarea, invelit cu un strat gros de praf, cu insemnele sterse si cu pete de rugina pe ici, pe colo, prin partile esentiale.

Inginerul Viorel Perianu a avut amabilitatea sa ne vorbeasca despre dotarile masinii vechi de doisprezece ani. “Dispunea de instalatie pentru oxigen si targa de tip lopata”. Si atat. Totusi, nu este vorba despre o masina de serie. Harbul a fost produs cu destinatia precisa de ambulanta. “Prindea suta la ora fara probleme”, se mandreste Perianu. Ingrijorator este altceva, insa. ARO-ul a fost scos din uz abia acum doi ani, ceea ce inseamna ca, timp de zece ani, multi pacienti au fost nevoiti sa ajunga la spital cu el. Din fericire, destinatia finala a masinii este casarea, procedura pentru care este, momentan, propusa.

La polul opus al dotarii Serviciului de Ambulanta se afla o autoutilitara Mercedes Sprinter dotata, dupa cum ne-a declarat ing. Perianu, cu aparatura de ultima generatie. Salvarea dispune de aparatura de monitorizare a tensiunii si ritmului cardiac, injectomat, aspirator pentru secretii, instalatie de oxigen, defibrilator, ventilator si aparatura de pulsoximetrie, adica aproape tot ce este necesar mentinerii unui pacient in viata pe durata transportului.

Parcul auto al Serviciului de Ambulanta a evoluat, deci destul de mult in ultimul deceniu, avansand de la “gipane” carpato-danubiano-pontice la “mertane” ultimul tip, totul pentru siguranta bolnavilor care, in anul 2010, nu au de ce sa-si mai faca foarte multe griji in legatura cu drumul pe care nimeni nu-si doreste sa-l faca.

Comentarii

comentariu

About the Author

-