Published On: vin, Apr 16th, 2010

Murgeanu: “Contestarea licitatiilor: un mod de a santaja firmele castigatoare”

Share This
Tags

Aceasta este aprecierea facuta la Braila de Razvan Murgeanu, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii, prezent la ceremonia semnarii contractelor de finantare pentru reabilitarea a doua cladiri de interes public. El a facut aceste comentarii, dupa ce primarul Aurel Simionescu i-a solicitat sa gaseasca o formula legala pentru decurajarea contestatiilor neintemeiate, care blocheaza licitatiile cu lunile, sau chiar cu anii. Secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii, Razvan Murgeanu, a fost prezent ieri dupa-amiaza la Braila, pentru semnarea a doua contracte cu Primaria si Consiliul Judetean Braila, in cadrul planul de dezvoltare regionala a sud-estului Romaniei.

Si presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Bunea Stancu, este nemultumit de faptul ca au existat licitatii tergiversate pe perioade indelungate, din incapatanarea unor firme care nu erau dispuse sa-si accepte pe fata  infrangerea. Stancu este de parere ca Romania ar trebui sa ia exemplul altor tari, care penalizeaza firmele ce constesta fara temei licitatiile la care participa.

De altfel, Razvan Murgeanu a admis ca inca nu s-a gasit solutia pentru a descuraja contestatiile neintemeiate, lucru de care unii profita, pentru a practica un soi de santaj: “E un sport  national contestarea asta si multi contesta ca sa santajeze prima firma de pe lista- si eu va spun ca stiu ce vorbesc, pentru  ca mi s-a intamplat mie. Mi s-a intamplat mie, nu ca firma, ca nu am eu firme, ci ca reprezentant al administratiei publice. Guvernul a incercat mai multe solutii, iar una dintre ele, pe care am propus-o chiar eu, era o cautiune pe care sa o depuna cei care vor sa mearga in instanta pentru contestatie si daca nu au castig de cauza, sa piarda acesti bani. Cautiunea mergea, in varianta mea, la pana la 10 % din valoarea contractului, ca sa-i descurajeze sa mai faca asa ceva. Comisia Europeana a dat insa veto la aceasta varianta de lucru au mai fost luate in discutie si alte solutii, insa toate au primit aviz negativ de la Comisia Europeana”.

Murgeanu a promis ca, in perioada urmatoare, Guvernul va gasi metode pentru a rezolva aceasta problema, care tine blocate cu lunile sau chiar cu anii finantari si lucrari importante.

Comentarii

comentariu

About the Author

-