Published On: vin, Mar 26th, 2010

Rotaru vrea ca Eximbak si CEC sa dea mai usor credite

Share This
Tags

Senatorul PSD Ion Rotaru a criticat, ieri, aspru ultimele acţiuni ale Guvernului. De pe locul său din opoziţie, parlamentarul brăilean îl vede pe primul ministru Emil Boc ca pe Lăcustă Vodă, nu ca pe Ştefan cel Mare, personalitate cu care şeful Executivului a fost comparat. Pentru început, Rotaru l-a blamat pe Emil Boc pentru faptul că “Guvernul nu este de acord cu legea falimentului personal”, în condiţiile în care senatorul ştie că s-au petrecut drame în familiile care au ajuns în imposibilitatea de a-şi achita ratele bancare. El a subliniat că “băncile nu şi-au protejat clienţii şi i-au îmbiat cu credite doar cu buletinul, Guvernul ar fi trebuit s-o facă. Acum, băncile îşi fac griji că nu-şi pot recupera creditele”. Soluţia pe care o vede Ion Rotaru este o intervenţie din partea BNR, care ar trebui să influenţeze politica băncilor. De asemenea, este de părere senatorul, CEC şi Eximbank, bănci în cadrul cărora statul român este acţionar majoritar, “nu ar trebui să se mai comporte ca nişte instituţii bancare comerciale”. Acest lucru ar trebui să oblige, în baza principiului concurenţei, şi celelalte bănci să practice nişte dobânzi mai rezonabile.
Nu în ultimul rând, Rotaru a atras atenţia asupra neîndeplinirii obligaţiilor legale de către Guvern. Subvenţiile pentru motorină şi banii din partea APIA se lasă aşteptaţi, iar, ca rezultat, “11 societăţi din domeniu au dat faliment”. Acest lucru a avut efecte drastice asupra contribuţiei sectorului agricol asupra produsului intern brut al României. Din datele prezentate de parlamentarul Rotaru, în 2004, agricultura a contribuit cu 12,3% din PIB. Anul trecut, această contribuţie a ajuns la numai 7,3%. Acest lucru, crede Rotaru, este inadmisibil, dat fiind că “40% din populaţia României se ocupă cu agricultura”.
Întrebat asupra demersurilor pe care le-a făcut sau le va face în această privinţă, Rotaru a oferit doar promisiuni: “Am făcut o serie de interpelări şi voi mai face şi altele, pe care le voi da publicităţii când vor primi răspuns”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-