Published On: mie, Mar 24th, 2010

Comisia de retrocedare nu semneaza procesul verbal privind predarea unei parti din Piata Concordia fostului proprietar

Share This
Tags

Retrocedarile din Concordia se invart in jurul fostului primar Cibu

Inca 235 de metri patrati din Piata Concordia au fost retrocedati fostilor proprietari, insa decizia instantei a generat noi dispute printre autoritati. O pozitie vehementa a avut directorul Directiei Administratiei Pietelor, Targurilor si Oboarelor (DAPT) Braila, Simona Draghincescu, care a sustinut o conferinta de presa in care s-a aratat indignata de modul in care se fac retrocedarile si a subliniat faptul ca municipalitatea pierde bani buni in urma acestora. Inarmata cu cun teanc de dosare, Draghincescu s explicat ziaristilor ca retrocedarile in cazul Concordia sunt cel putin invaluite in misterul unor manevre dubioase, manevre care nu pot fi facute in acest caz decat de persoane suspuse.

Primul pas in derularea retrocedarii in natura l-a constituit decizia Consiliului Local Municipal de a ridica dreptul de admnistrare al DAPT pe terenul vizat, ca urmare a cererii de executare a mulpreacunoscutului si mulpreacinstitului Eugen Dragulin. De asemenea, CLM a stabilit o comisie care va inventaria bunurile aflate pe terenul retrocedat si va semna (sau nu!) procesul verbal de predare al acestuia catre mulpreacinstitul executor.

Referindu-se la aceasta situatie, presedintele comisiei desemnate de CLM, viceprimarul Stanel Necula a declarat in exclusivitate pentru infobraila.ro ca, deocamdata, comisia nu a semnat procesul verbal. “Eu nu imi permit sa contest o hotarare definitiva a unei instante de judecata, insa aceasta nu inseamna ca putem semna oricum procesul verbal. CLM a ridicat dreptul de admnistrare asupra terenului, insa dupa parerea mea ar fi trebuit sa faca acest lucru siin privinta constructiilor de pe acest teren. Exista reglementari serioase privind proprietatea publica si regimul acesteia, astfel incat la ora aceasta nici nu se pune problema semnarii procesului verbal. Daca CLM va transfera terenul din domeniul public in domeniul privat abia atunci se pune serios problema semnarii actelor de catre comisie”, a spus viceprimarul Necula.

Legea la care face referire seful comisiei este Legea 213 din 1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, iar articolul 11 arata foarte clar ca bunurile din domeniul public sunt inalienabile, insesizabile si imprescriptibile si nu pot fi instrainate. De asemenea, potrivit articolului citat mai sus, bunurile de acest tip nu pot fi instrainate si nu pot fi supuse executarii silite, ele putand fi doar date in admnistrare, concesionate sau inchiriate, in conditiile legii. Potrivit alineatului 2 de la articolul 11 din Legea 213 din 1998, actele juridice incheiate cu incalcarea prevederilor alineatului 1 privind juridic al bunurilor din domeniul public sunt lovite de nulitate absoluta!

Situatia retrocedarilor din piata Concordia il ingrijoreaza pe primarul Aurel Simionescu, care a explicat in CLM ca trebuie sa se supuna unei hotarari judecatoresti insa nu este de acord cu acest gen de retorcedari pentru ca viitorii proprietari nu garanteaza ca nu vor transforma bucata de piata primita in orice altceva, edilul sef dand chiar exemplul nefericit in care o parte a pietii se va transforma intr-o groapa de gunoi!

Comentarii

comentariu

About the Author

-